Skattjaktsidéer

skattjaktsidéer

På skattjakt-barn.se har vi samlat en hel massa färdiga skattjakter för barn i åldern 4-10 år, men vi delar också gärna med oss av våra skattjaktsidéer! Våra färdiga skattjakter kan användas på en mängd olika sätt och i olika sammanhang. Dessutom kan man ju om man har tid och lust göra egna skattjakter av olika slag. Teman kan varieras i oändlighet och bara fantasin sätter gränser! Med en godispåse som skatt är en skattjakt oslagbar som barnkalaslek!

Här kan du läsa mer om grapevines färdiga skattjakter>>

I menyn hittar du sedan en hel massa fler skattjaktstips!

Skattjakt för de yngsta

För de allra yngsta barnen kan skattjakten vara ganska enkel och kortfattad och det är bra om det inte är allt för många barn som ska samarbeta, då det inte är helt enkel när man är liten.

Dra ett snöre genom huset, under möbler, in i klädkammaren och ut i förrådet. Barnen följer snöret och hittar skatten!

Gör några enkla bilder, antingen rita eller ta ett foto på olika saker / platser i hemmet. Gör lappar. Ge barnen den första lappen, på tex en stol, under stolen finns nästa lapp som leder till sängen osv. Till sist hittas skatten!

Färdig enkel skattjakt med bilder för de allra yngsta>>
Enkel skattjakt med ledtrådar – inomhus>>
Enkel skattjakt med ledtrådar – utomhus>>

Skattjakt för barn

När barnen börjar bli 4-5 år är de redo för enkla gåtor och uppdrag men en vuxen behöver hjälpa till att läsa. I den här åldern är det viktigt att inte ha för stora barngrupper som gör skattjakten tillsammans, är det för många är det lätt att några inte blir engagerade, tappar koncentrationen och börjar busa. Med en liten grupp barn är det lättare att engagera alla, så har man en större grupp barn, dela upp dem i mindre grupper och ha en vuxen som lekledare i varje grupp. Här är det också viktigt att frågor och gåtor inte är för svåra, då tappar barnen fort intresset.  Det ska vara kul och gå fort, så att man kommer fram till den eftertraktade skatten inom rimlig tid!

När barnen sedan når skolåldern är de redo för större utmaningar och kan läsa själva. Runt 8 år brukar de gå bra att ”släppa lös” dem själva, de brukar vara duktiga på att samarbeta i grupp och tycker det är roligt med lite större utmaningar, det kalar av att klura lite utan att tappa koncentrationen, allt behöver inte kunna lösas omedelbart.

Här finns alla våra färdiga skattjakter för 4-6 år och 7-10 år>>

skattjakt mobil

Skattjakt och mysterier för äldre barn

Allt eftersom barnen blir äldre behöver gåtor och utmaningar bli allt knepigare, också ämnen, teman och historier behöver ändras. Så småningom heter det inte ”barnkalas” längre, och det är viktigt att lekar och aktiviteter inte är ”barnsliga”. Däremot att lösa mysterier och vara detektiv brukar funka långt upp i åldern! Hur en skattjakt presenteras har också betydelse för hur den upplevt – en skattjakt som man löser i mobilen är supercool!

Här finns färdiga skattjakter som man löser i en app i mobilen>>
Här finns mysterier och Escape games>>

Sending
User Review
3.52 (21 votes)